Snažíte se už nějakou dobu shodit pár kil, ale znáte to – sem tam si dát dietní jídlo nestačí, když se potom procházíte po kuchyni a hledáte, čím byste si zahřešili. Tyto tendence „dát si po jídle sladkou tečku“ nebo pocit naprostého hladu bezprostředně po večeři značí, že váš jídelníček ještě není zcela vyvážený. Zkuste na tom zapracovat od malých krůčků a napřed některé potraviny nenápadně nahradit, až si na ně zvyknete a budete je rádi jíst.
Slazené jogurty s ovocem z obchodu vyměňte za bílý jogurt s ovocem. Možná že jste někde slyšeli nebo četli, že jogurty jsou zdravé. Je tomu samozřejmě tak, ale záleží, v jaké formě. Pokud vám bílý jogurt nechutná samotný, a proto v obchodě raději sáhnete po ochuceném s ovocem, zkuste si ho raději namíchat doma. K bílému přidejte čerstvé nebo sušené ovoce, oříšky a nějaký zdravý sirup.
Ujíždíte si na čokoládě? Zkuste se naučit jít raději hořkou – čím více procent kakaa, tím lépe. Pokud jste milovníkem mléčné čokolády, a ještě k tomu např. s gumovými medvídky, karamelem nebo oreo sušenkami, toto bohužel také může být prvek, který vám v jídelníčku dělá neplechu. Zvolte raději kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, a můžete ji uždibovat bez výčitek.
Oblíbené těstoviny nahraďte celozrnnou variantou. Ani vaše večeře na způsob italské klasiky se neobejde bez drobných úprav. Naučte se kupovat celozrnné těstoviny – mají jinou chuť, ale uvidíte, že si na ni snadno zvyknete. Podívejte se sem tam i po celozrnném pečivu namísto klasického bílého rohlíku nebo housky ke svačině.
Müsli směs z obchodu nahraďte vylepšenými ovesnými vločkami. Nejlepší strategií při tvoření zdravého stravovacího plánu je, vyrábět si co nejvíce pokrmů sami doma. A platí to i o všech kupovaných produktech typu müsli, ovesné kaše apod. Většinou bohužel obsahují nežádoucí cukry, které vás sice nasytí, ale ručička na váze se nepohne ani o kousíček.
Neslaďte cukrem. Bílý cukr se dnes obecně považuje za bílou smrt, které je potřeba se vyhýbat obloukem, stejně jako se tento trend rozmohl ve vztahu k bílé mouce. Něco na tom bude. Místo klasického cukru krystal do kávy nebo cukru moučky do koláče, sáhněte po nějakém zdravém přírodním sirupu, např. agávový, levandulový nebo datlový. Na chuti rozdíl téměř nepoznáte, možná vám bude potom váš nápoj nebo dezert chutnat více po medu.