Plastová brčka jsou velice často užívaným náčiním, avšak také jedním velkým nešvarem. Vzhledem k příliš dlouhému rozkladu samotného plastu znečišťují svým poměrným dílem oceány. Již několik let se mluví o rapidním nahrazování plastu nejen na evropském kontinentu. Jak však můžeme nahradit klasická brčka a našli jsme již jako lidstvo vhodný materiál?
1. Kov
Kovová nerezová brčka se jeví jako výborné řešení. V nápoji vydrží a průměr se může vytvořit dle představ zákazníka. Navíc nevypouští žádné škodlivé látky a lze ho využívat nepřetržitě. Nevýhodou je, že si musíte dávat pozor na okousávání brčka, a také velké množství zbytkové materiálu při výrobě.
2. Sláma a bambus
Ve srovnání nových alternací vychází právě slaměná a bambusová brčka nejlépe. Jsou šetrná k životnímu prostředí, vydrží i více než jedno použití, a také náklady nejsou nikterak závratné. Navíc jsou výhodné pro ty, kteří rádi kousají do brček. Na tomhle si zuby nevylomíte! Nevýhoda se vyskytuje v nevolitelném průměru. Pro občany trpící na alergii k lepku také není slaměná varianta příliš vhodná.
3. Škrob, těstovina
Co se týče produktů používajících se k vaření, dají se využít také na sání nápoje. Konkrétně se jedná o brčka ze škrobu nebo těstovinu. Škrob by se měl chovat v brčku obdobně jako plast, ale momentálně je stále minimálně využívaný a zkoumaný. Těstovina je více „punková varianta“. Sice si můžete zvolit velikost brčka i samotného průměru, ale ve vodě se brzy rozmočí. Navíc je opět nevhodná pro ty, kteří nemohou lepek.
4. Sklo
Elegantní řešení je průhledné brčko ze skla. Výhodou je recyklovatelnost a odolnost, avšak lidé bývají neukáznění a jen málo skleněných předmětů se vytřídí tam, kde patří. Dalším pozitivem je průměr brčka, který se dá ovlivnit ve výrobě. Jako nevýhodu můžeme uvést vyšší pořizovací náklady.