Jablka najdou využití snad v každé kuchyni. Ať už s nimi pečete, jíte je v ovesné kaši nebo syrová na rychlou svačinu, která se vám v batohu nerozmačká, jisté je jedno – výborně chutnají, jsou prospěšná pro naše zdraví a v našich podnebných podmínkách je najdete na každém rohu. Navíc seženete spoustu odrůd a je až fascinující, jak se jeden druh jablek může chuťove lišit od druhého, ať už jsou kyselá, sladká nebo mají nádech malin (ano, i takové odrůdy existují). Pro fajnšmekry a zastánce jablek ze zahrádky jsou spíše staré odrůdy, například smiřická jablka, pro mlsné jazýčky pak spíše sladké odrůdy, jako je třeba Fuji.
Anglické přísloví praví: „An apple a day keeps the doctor away“ (v překladu „Sněz každý den jedno jablko a nebudeš potřebovat doktora“). A má pravdu. Jablko se pyšní vysokým obsahem vody – až 85 % – a vysokým obsahem vlákniny. Díky tomu nás lépe zasytí a obsahuje málo kalorií i cukru. Mimo to v nich najdete velké množství vitamínu C a jiných antioxidantů. Posilují imunitu, kardiovaskulární systém, působí protizánětlivě, pomáhají stabilizovat cukr v krvi a jsou skvělá na trávení.
Možná ale máte zahradu plnou jabloní nebo už vám jablka v zimě lezou krkem a těšíte se, až si zase v létě dáte jahody a třešně. Syrová jablka už nemůžete ani vidět. To nevadí, sáhněte po jiných alternativách. Výborné jsou křížaly, jablečné koláče (ať už klasický drobenkový, nebo americký apple pie) nebo třeba mošty. Vynikající je také nastrouhané jablko do ovesné kaše, krásně ji osladí a dostanete do sebe velkou dávku vitamínů. Pokud hledáte způsob, jak jablka uchovat nebo si na nich pochutnat ještě jinak, výborné jsou zavařeniny nebo třeba jablečné pyré.
Že jste ještě jablečné pyré nezkoušeli? Nejvyšší čas to napravit! Je to skvělá svačinka pro děti, sladké, bez cukru a díky jemné konzistenci si ho určitě oblíbí. Při pečení můžete pro lepší lepivost a vláčnost těsta také trochu pyré přidat. Ve veganských receptech se jím běžně nahrazuje vejce. Navíc těsto krásně osladí a cukru nebo sirupu už tak není třeba tolik. Jablečné pyré se dá sehnat na stránkách se zdravou výživou nebo ve specializovaných obchodech. A pokud máte čas a chuť, můžete si ho vyrobit doma sami. Je to sice o dost pracnější, ale jak jinak zužitkovat jablečnou sezónu.