Vždy když k vám přijde někdo na návštěvu, rádi napečete něco dobrého, vyzkoušíte nový recept, nebo poupravíte váš starý. A každý den se vám v hlavě ženou myšlenky na další a další nové pochutiny. Pokud jste nebyli vyučeni pekaři, nezoufejte. Tento podnik si můžete zařídit i tak! Stačí jen najít osobu, která bude odpovědná za chod podniku a dodržování všech předepsaných procedur a hygieny.
A pokud jste vyučenými pekaři, proč tohoto řemesla nevyužit naplno? Platí stejně pro všechny cukráře! Avšak v dnešní době není nejjednodušší se prosadit na trhu s pečivem. Suroviny neustále zvyšují svou cenu a poboček velkovýrobců stále přibývá. Nemluvě o velkých supermarketech.
Jestli jste ale pevně rozhodnutí v tom, založit si reálně svůj podnik, je zde několik alternativ, jak úspěchu dosáhnout.
Ze začátku můžete zkusit svůj podnik rozjet sami s podporou rodiny. Nastavit si svou pracovní dobu, zařídit dovoz surovin a hlavně, udělat si čas na pečení a výrobu nových kousků pečiva. Suroviny jako mouka vejce apod. můžeme získat buďto přímo od farmářů, nebo velkoobchodů. Záleží na vašem vkusu, dostupnosti a také ceně.
Před tím, než vůbec začnete podnikat je třeba si určit jaký chcete mít sortiment. V žádné pekárně by neměly chybět kusy jak sladkého, tak slaného pečiva. Jestli se vám podařilo získat prodejní místo někde v centru, nebo v ulici, kde prochází mnoho lidí, máte z poloviny vyhráno. Každý se ráno zastaví pro nějaký ten kousek pečiva ke kávě.
Sortiment můžete postupně rozšiřovat v závislosti na zákaznících. Jste blízko základní školy, budete prodávat více sladších a barevnějších věcí… Záleží jen na vás, jak si svou pekárnu budete řídit. Dalším důležitým článkem je váš osobní čas na přípravu čerstvého pečiva, které budete prodávat každé ráno. V tomto ohledu jste závislí na dovozu surovin, a hlavně funkčnosti pekárny. Její oprava není levná záležitost a existují případy, kdy kvůli poruše pekárny musel být uzavřený celý obchůdek.
Právě z toho důvodu můžete popřemýšlet i nad prodejem již předpřipraveného pečiva. Ráno vám doveze dodávku, kterou pak naskládáte na pulty a můžete prodávat bez jiných starostí. Ale v tomto případě vaše pekárna ztrácí status "vlastní výroba". V tomto ohledu záleží pouze na vás, jakým směrem chcete svou pekárnu vést a uvědomit si klady i zápory obou variant. Pamatujte, že žádné podnikání není ze začátku jednoduché. Chce to trochu umu, dobrých příležitostí, a hlavně ochotných lidí, aby váš podnik pomohli rozjet. Menší podniky začínají pomalu ale jistě přicházet do popředí před většími supermarkety, které ale i přes to drží přední příčky v prodeji pečiva a jiných surovin.
Takže to chce čas a hlavně, mít tu práci v lásce!